האם אדם שמעד תוך כדי יציאה מרכב ייחשב לנפגע תאונת דרכים?
האם נפילה תוך כדי כניסה או יציאה מרכב מהווה תאונת דרכים?
התשובה לשאלות הנ”ל תלויה בנסיבות הכניסה לרכב והיציאה ממנו. על פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים תשל”ה – 1975, שימוש ברכב כולל גם יציאה מהרכב או כניסה אל הרכב.
לפיכך, לכאורה , נפילה תוך כדי כניסה לרכב או יציאה ממנו ארעה תוך כדי שימוש ברכב.
ברם, הגדרת “תאונת דרכים” אשר בסעיף 1 לחוק הפיצויים כוללת את ההגדרה הבסיסית, שעל-פיה תאונת דרכים היא “מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה…”. לפיכך, על מנת שהאירוע ייכלל בגדר החוק, יש להוכיח כי השימוש ברכב נעשה למטרות תחבורה.
לכן, אם הכניסה לרכב הייתה לצורך המשך נסיעה ברכב, מדובר בשימוש לצרכי תחבורה. מאידך, אם הרכב נמצא במצב חניה ואדם מעד בעת שנכנס לרכב על מנת להוציא ממנו חפץ כלשהו ולא על מנת לצאת לנסיעה, הוא לא ייחשב נפגע תאונת דרכים.
על מנת שנפילה תוך כדי כניסה או יציאה מהרכב ייחשבו לתאונת דרכים, יש להוכיח כי הכניסה והיציאה היו קשורים לשימוש התעבורתי ברכב, היינו להתחלת נסיעה או סיום נסיעה.
ברע”א 96 / 8548 יחיאל פדידה נגד סהר נדון בבית המשפט העליון ערעור של נהג משאית אשר נכנס למשאיתו בעת שחנתה, במטרה ליטול ממנה מצית סיגריות. ברדתו מתא הנהג, במדרגות המשאית, מעד ונפל. בתביעה שהגיש לבית-משפט השלום טען הנהג כי מדובר בתאונת דרכים כהגדרת המונח בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים אך תביעתו נדחתה בנימוק כי “השימוש ברכב מנועי” כלשון חוק הפיצויים לא נעשה “למטרות תחבורה”.
בית המשפט העליון קבע כי על-פי ההגדרה הבסיסית, הדרישה ל”שימוש” ברכב, והדרישה כי השימוש ייעשה “למטרות תחבורה”, הן שתי דרישות נפרדות ומצטברות. לפיכך, העובדה כי אין חולק שבמקרה דנן מדובר ב”שימוש” ברכב מנועי, אינה מלמדת כי השימוש נעשה “למטרות תחבורה”.
בית המשפט העליון הוסיף וקבע כי לא כל פגיעה בתאונה בעת עלייה לרכב או ירידה ממנו תיחשב לתאונת דרכים. כדי לקבוע אם בתאונת דרכים עסקינן, נדרשת הקביעה לאילו מטרות היו העלייה לרכב או הירידה ממנו. במקרה הנדון, מעד הנפגע בעת שירד מן המשאית, זמן קצר לאחר שעלה אליה כדי ליטול ממנה מצית. הוא לא נכנס בהזדמנות זו אל הרכב כדי לעשות בו שימוש כלשהו למטרות תחבורה. הוא עלה אליו רק משום שהיה בו אותה שעה מצית, שבו ביקש לעשות שימוש. העלייה אל הרכב והירידה ממנו, אף כי אלה מהווים שימוש בו במובן חוק הפיצויים, לא נעשו למטרות תחבורה ולא היו קשורים לסיכון ברכב ככלי תחבורה. העובדה כי המבקש נפל ממדרגותיו של רכב דווקא היא אקראית, ואין בה כדי להקנות לנפגע זכות לפיצוי במסגרת חוק הפיצויים.
קרא עוד:
פגיעת “צליפת שוט” בתאונת דרכים