שאלות ותשובות בנושא תאונות דרכים ע”י עו”ד מרים כפרי קהן ועו”ד אביבה ישעיה – עו”ד המומחים לתאונות דרכים ונזקי גוף.
לצערנו, רבים מאיתנו מוצאים את עצמם מעורבים בתאונת דרכים.
במקרה הטוב מדובר בנזק רכוש בלבד, ללא נזק גוף ופגיעות פיזיות, אך בחלק גדול מהמקרים, גם פגיעה קלה ברכב יכולה להותיר אצל נוסעי הרכב נזק גוף שילווה אותם זמן רב.
במאמר זה ננסה לתת מענה למספר שאלות נפוצות בנושא תאונות דרכים.
נפגעתי בתאונת דרכים. מה אני עושה דבר ראשון?
כיצד עליי לנהוג אם נפגעתי פיזית בתאונת דרכים?
אני לא חושב שנפגעתי באופן רציני. האם בכל זאת לגשת להיבדק באופן רפואי?
האם יש לדווח למשטרה?
האם כדי לקחת עורך דין לתאונות דרכים?
מצטברת אצלי הרבה ניירת מאז התאונה, ניירת שאני מקבל מגורמים שונים. מה לעשות איתה?
הוצאתי הוצאות בגין התאונה. האם לשמור על הקבלות?
האם נפגע אשר גרם באשמתו לתאונת דרכים זכאי לפיצויים?
מי מפצה הולך רגל שנפגע בתאונת דרכים אך הרכב הפוגע עזב את המקום מבלי להשאיר פרטים?
מי קובע את היקף נזק הגוף שנגרם בתאונת דרכים?
נפגעתי בתאונת דרכים. מה אני עושה דבר ראשון?
ראשית, שמור על קור רוח.
חשוב בשלב הראשון לרשום את פרטי הצדדים המעורבים בתאונה: שמות ושמות משפחה, טלפונים, מספרי תעודות זהות, מספרי רכב ופרטי פוליסות הביטוח של המעורבים.
במידה והרכב הפוגע אשם בארוע התאונה, כדאי בשלב זה לתעד את זירת התאונה במצלמה מכמה זוויות. כיום, כשבמרבית הטלפונים הסלולאריים יש מצלמה דיגיטאלית מובנית, לא מהווה הדבר בעיה כמו בעבר.
תיעוד זירת התאונה ומצב כלי הרכב מיד לאחר התאונה רלוונטי לתביעת הרכוש בלבד, שם תעלה השאלה באשמת מי נגרמה התאונה. לעיתים , לאחר הזזת כלי הרכב מהמקום נעלמת ראיה חשובה אשר יכולה לתת תשובה לשאלה מי סטה מנתיב נסיעתו, על מי חלה האחריות לאירוע התאונה וכו’.
בכל הנוגע לנזקי הגוף, שאלת האחריות לארוע ושאלת האשמה אינה רלוונטית. כל נהג רכב והנוסעים באותו רכב זכאים לקבל פיצוי מהחברה אשר ביטחה את הרכב בו נסעו, ושאלת האשמה בארוע התאונה אינה מעלה ואינה מורידה כאשר אנו עוסקים בתביעת נזקי הגוף.
כיצד עלי לנהוג אם נפגעתי פיזית?
במקרה של פגיעה גופנית, יש להתפנות לחדר מיון, אם באמצעות אמבולנס ואם באורח עצמאי. בחדר המיון חשוב להתלונן על כל החבלות והסימפטומים . במידה ונחבלת בראש, יש להביא עובדה זו לידיעת הרופא.
במידה ונחבלת בראש והרופא שואל אם אתה זוכר את אופן אירוע התאונה, השאלה אינה נובעת מסקרנות של הרופא אלא היא נועדה לבדוק אם היה אובדן הכרה של מס’ רגעים בעקבות התאונה. אם אינך זוכר כיצד ארעה התאונה אמור לרופא שאינך זוכר ואל תתאר את התאונה לפי המידע שקיבלת מאחרים.
לאחר השחרור מחדר המיון יש להמשיך במעקב הרפואי במסגרת קופת החולים.
אני לא חושב שנפגעתי באופן רציני. האם בכל זאת לגשת להיבדק באופן רפואי?
אל תסמוך על תחושותיך בלבד ברגעים שלאחר התאונה. לעיתים, ובפרט במקרים שבהם הרכב בו נסעת נפגע מאחור על ידי רכב אחר, לא תרגיש כאב משמעותי ביום התאונה. הכאבים בצוואר יתגברו במהלך היום ולמחרת יום התאונה הכאבים יהיו חזקים הרבה יותר מאשר מיד לאחר הארוע.
לפיכך, חשוב לגשת לחדר מיון או לפחות למרפאת קופת החולים ולדווח על כל כאב, גם אם הוא נראה לך קל ולא משמעותי. חשוב שתלונותיך יירשמו על ידי הרופא במלואן ולעניין זה יש חשיבות רבה לצרכי המשך הטיפול בפגיעה שלך, הן מן האספקט הרפואי וגם מן האספקט המשפטי.
האם יש לדווח למשטרה?
כן. פנה בהקדם האפשרי למחלקת התנועה במשטרת ישראל ודווח על התאונה. אתה תקבל דו”ח שמאשר כי היית מעורב בתאונת דרכים, דו”ח שתידרש לו בהמשך, בין היתר לצורך מסירתו למוסדות הרפואיים. מובן כי המלצה זו כפופה לנסיבות התאונה והמלצה זו אינה באה במקום ייעוץ עם עו”ד בתחום דיני התעבורה.
האם כדאי לקחת עורך דין תאונות דרכים?
בהחלט כן וחשוב לפנות לעורך דין קרוב ככל האפשר למועד אירוע התאונה. עורך דין תאונות דרכים ילווה אותך בכל שלבי הגשת התביעה כנגד חברת ביטוח החובה שביטחה את רכבך, ויתכן גם שתוגש תביעה לביטוח הלאומי (אם מדובר בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה, ובכפוף לתנאים המתקיימים בחוק). מעבר לעצות המעשיות שתקבל מעורך הדין בנוגע לאופן ההתנהלות לאחר התאונה, יודע עורך הדין אשר עוסק בתחום תאונות הדרכים כיצד להציג את מכלול הראיות הנוגעות לפגיעתך ולהפסד השתכרויותיך, באופן מקצועי ומשכנע, כך שתקבל את מירב הפיצויים להם אתה זכאי לפי חוק.
מצטברת אצלי הרבה ניירת מאז התאונה, ניירת שאני מקבל מגורמים שונים. מה לעשות איתה?
יש לשמור את הניירת הזו, ובמיוחד את כל התיעוד הרפואי הכוללת הפניות ואישורים על טיפולים רפואיים וכן מרשמים של
תרופות. יש להעביר לעורך הדין את כל התיעוד הרפואי.
הוצאתי הוצאות בגין התאונה. האם לשמור על הקבלות?
בהחלט כן. יש לשמור כל קבלה בגין הוצאה שהוצאה עקב התאונה, לרבות קבלות בגין נסיעות במוניות, הוצאות חניה, רכישת עזרים רפואיים, רכישת תרופות והעסקת עזרה בבית.
האם נפגע אשר גרם באשמתו לתאונת דרכים זכאי לפיצויים?
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע כי אדם אשר נפגע בתאונת דרכים, זכאי לפיצוי. השאלה באשמת מי נגרמה התאונה אינה רלוונטית כלל בכל הנוגע לפיצויים בגין נזק גוף.
מי מפצה הולך רגל שנפגע בתאונת דרכים אך הרכב הפוגע עזב את המקום מבלי להשאיר פרטים?
הולך רגל אשר נפגע בתאונת דרכים על ידי רכב שפרטיו אינם ידועים יגיש תביעה נגד “קרנית” קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים . התביעה מתנהלת באופן זהה לתביעה רגילה המוגשת נגד חברת ביטוח, ורכיבי הפיצוי זהים.
מי קובע את היקף נזק הגוף שנגרם בתאונת דרכים?
בתביעות המוגשות בגין תאונות עבודה, רשלנות רפואית וכל נזק גוף אשר נגרם כתוצאה מתאונה שאינה תאונת דרכים, על התובע לתמוך את כתב התביעה בחוות דעת רפואית בה מומחה רפואי קובע את שיעור הנכות אשר נגרם בתאונה . מאידך, כאשר מדובר בתאונות דרכים, על פי החוק והתקנות לא ניתן לצרף לתביעה חוות דעת מומחה. הוכחת הנכות הרפואית תתבצע על ידי מומחה אשר ימונה מטעם בית המשפט ולא יוגשו חוות דעת מטעם הצדדים למשפט.
לעיתים הנזק הרפואי שנגרם בתאונה מחייב מינוי של מספר מומחים אשר כל אחד מהם יקבע את נכותו של הנפגע בתחום רפואי אחר. המומחה הרפואי קובע את היקף נזק הגוף אשר נגרם בתאונת הדרכים, והמומחה יתייחס בדרך כלל גם לנכות הצמיתה שנותרה בעקבות התאונה וגם לתקופת אי הכושר הזמני לעבודה בסמוך לאחר הפגיעה בתאונת הדרכים
מומלץ תמיד להתייעץ עם עו”ד תאונות דרכים בכל שאלה או בעיה בנושא תאונות דרכים ופיצויים.
ניתן לפנות אלינו בטלפון לקבלת שיחת ייעוץ עם עו”ד תאונות דרכים (בחינם וללא כל התחייבות) בטלפון: 03-7516455