‘תאונת דרכים’ מוגדרת בסעיף 1 לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים כמאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה. עוד מוסיף הסעיף הנ”ל וקובע מפורשות כי לא יראו כתאונת דרכים מאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אותו אדם.
אם כן, החוק מחריג מהגדרתה של ‘תאונת דרכים’ את אותה ‘תאונה’ שהתרחשותה לא הייתה מקרית, כי אם מעשה מכוון.
מהו הדין במקרה שאדם מנסה לגנוב רכב ותוך כדי כך פוגע בבעל הרכב?
בפסיקה נדון מקרה בו עבריין נכנס לרכב, דחק את הנהג מכיסאו והחל להימלט עם הרכב בעוד בעל הרכב נתלה על הדלת מחוץ לרכב עד אשר נפל ונחבט בקרקע בעוד העבריין ממשיך בנסיעה.
בית המשפט קבע כי בעל הרכב הנפגע אינו זכאי לפיצוי על פי החוק למרות שאינו יכול לתבוע את העבריין בתביעת נזיקין מאחר וזהותו איננה ידועה.
הטענה אשר נטענה במקרה זה ובמקרים דומים אחרים הייתה כי כוונת העבריין הייתה להימלט עם הרכב לצורך גניבתו, ולא הייתה לו כוונה ספציפית לפגוע בבעל הרכב, אותו לא הכיר כלל.
בית המשפט לא קיבל את הטענה וקבע כי גם כאשר הפגיעה באדם הינה אמצעי להשגת המטרה של גניבת הרכב, כגון כאשר גנב רכב נוהג בפראות ונוסע בזיגזג על מנת להפיל את בעל הרכב שנתלה על הרכב מבחוץ, המסקנה המתבקשת היא כי הגנב ביקש להפיל את בעל הרכב ולפגוע בו על מנת להצליח לגנוב את הרכב.
לפיכך, אין המדובר בתאונת דרכים המזכה את בעל הרכב בפיצוי על פי החוק. המניע הסופי שעמד מאחורי התנהגותו של הגנב היה אמנם הימלטות עם הרכב, אך בסופו של דבר רצה הגנב לפגוע בבעל הרכב התלוי על רכבו, ולו כאמצעי לקידום ההימלטות מהמקום וגניבת הרכב.
(דנ”א 8144/09 בלבן נ’ קרנית קרן לפיצוי נפגעים בתאונות דרכים).
במקרה אחר אשר נדון אף הוא בבית המשפט נאמר לנהגת תוך כדי נסיעה ברכב כי יש לה נקר בצמיג.
הנהגת עצרה את הרכב וניגשה לחזית רכבה לבדוק אם אכן יש תקר בגלגל ובשלב זה הגנב נכנס לרכבה והחל לנהוג בו תוך שהוא פוגע בנהגת אשר נמצאה מחוץ לרכב. הנהגת נפלה על מכסה המנוע, ולאחר כמה עשרות מטרים של נסיעה, נפלה הנהגת ונפגעה כשהגנב ממשיך בנסיעתו. בית המשפט לא קיבל את הטענה כי העבריין נהג ברכב בחוסר זהירות על מנת למלט עצמו, ולא התכוון לפגוע דווקא בנהגת שרק עמדה במסלול נסיעתו. בית המשפט דחה את התביעה וקבע כי הנהגת לא נפגעה בתאונת דרכים כמשמעות המונח בחוק אלא בתאונה במתכוון.
( רע”א 6284/10 קרנית קרן לנפגעי תאונות דרכים נ’ אליצור).
פסיקה זו של בית המשפט מצמצמת את תחולת חוק הפיצויים במקרה של תאונת דרכים כך שאינו חל למעשה על פגיעה בבעל רכב תוך כדי גניבת רכבו, והמסקנה המתבקשת הינה: שודד נכנס לרכבך על מנת לגנוב אותו? אל תחסום את דרכו בגופך, אל תיתלה על הרכב ואל תנסה להיאבק בו. עדיף להיפרד מהרכב ולהישאר בחיים מאשר להיפגע קשות ללא אפשרות לקבלת פיצוי. כל האמור לעיל אינו מתייחס למצב בו הולך רגל נפגע על ידי רכב גנוב.