במאמר זה נציג מי הם העובדים המבוטחים במסגרת הביטוח הלאומי ומהי דמי פגיעה אותם זכאי עובד לקבל, כגון נכות קבועה שנגרמה לו, קצבה המגיע לו מביטוח לאומי וקבלת תנאים נוספים.
מי הם העובדים המבוטחים במסגרת הביטוח הלאומי
– עובדים שכירים (למעט שוטרים, סוהרים ועובדי שירותי הביטחון).
– עובדים עצמאיים, ובתנאי שהם רשומים במוסד לביטוח לאומי.
– עובדים שנמצאים בהכשרה מקצועית או במסגרת של שיקום מקצועי שאושרו בתקנות הביטוח הלאומי.
– עובדים בשעת בחינה לפי חוק החניכות או לפי חוק שירות התעסוקה.
תאונת עבודה – דמי פגיעה
אם נפגעת בתאונת עבודה ואתה נמצא במצב של אי כושר לעבודה, אתה זכאי לקבל מהמוסד לביטוח לאומי דמי פגיעה בגין שלושה עשר שבועות ראשונים שלאחר ארוע התאונה. בעד יום התאונה לא ישולמו דמי פגיעה, אולם המעביד ישלם לנפגע שכר אותו יום. אם אתה עובד עצמאי, לא ישולמו לך דמי פגיעה עבור שנים עשר ימי אי הכושר הראשונים. אם אתה עובד שכיר, לא ישולמו לך דמי הפגיעה עבור שני הימים הראשונים שלאחר התאונה אלא אם כן לא היית מסוגל לעבודה שנים עשר ימים לפחות בנוסף על יום הפגיעה. דמי פגיעה ליום הם בדרך כלל 75% משכר העבודה היומי אשר מחושב על פי ממוצע השכר בשלשת החודשים שלפני התאונה.
קצבה או מענק לנכה עבודה
לאחר סיום תקופת תשלום דמי הפגיעה ניתן להגיש תביעה לקביעת נכות בגין תאונת עבודה. המוסד יזמן אותך לועדה רפואית בה יהיו נוכחים רופאים אשר התמחותם תואמת את הפגיעה. אם מדובר בנזק אוטופדי, הועדה הרפואית תהיה בפני רופא אורטופד. אם הנזק נוירולוגי, הרופא בועדה יהיה רופא נוירולוג. הועדה תקבע את נכותך הצמיתה, ואם המצב הרפואי אינו יציב וקבוע, תקבע הועדה נכות זמנית לתקופה מסויימת ולאחריה תזומן לועדה רפואית נוספת. חשוב מאוד להיות מיוצג על ידי עורך דין בעת הבדיקה בפני הועדה הרפואית. יש להדגיש כי רק עורך דין יכול להתלוות לבדיקה, וכל הגופים המסחריים המבטיחים סיוע בקבלת כספים מהמוסד לביטוח לאומי למי שנפגע או חלה – אינם מורשים להיכנס אתך לבדיקה בפני הועדה הרפואית. במידה והועדה הרפואית השתכנעה כי המצב סופי אך נקבעה לך נכות צמיתה נמוכה מ- 9% נכות, לא ישולם לך מענק נכות. בגין נכות צמיתה בשיעור של 10%-19% ישולם מענק נכות בלבד המחושב על פי הכפלת הקיצבה החודשית ב- 43. בגין נכות צמיתה בשיעור העולה על 19% תשולם לך קצבת נכות חודשית למשך כל החיים. נכה עבודה שנקבעה לו דרגה יציבה בשיעור של 75% לפחות, זכאי, בנוסף לכל גמלה אחרת לקצבה מיוחדת להחזקתו האישית או לשיקומו המקצועי עקב נכותו, וכן למענק לסידורים חד-פעמיים הנובעים מנכותו.